STICHTING ANDRÁSSY - gerealiseerde projecten
gerealiseerde projecten

2015   Activiteiten


Rondje Balaton  2015 


Stichting Andrássy organiseerde van 5  tot 11 juli  samen met haar partnerstichting KUL (Boedapest) voor 25  Hongaarse tehuisjongeren een fietstocht van 223 km rondom het Balatonmeer.   
Het doel was meerledig: fietsen, kamperen, samenwerken, zelfvertrouwen opdoen, Hongaarse cultuurhistorie en de natuur leren kennen.
De fietstocht paste helemaal in de missie van Andrássy, die Hongaarse tehuisjongeren helpt met het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Stichting KUL neemt de praktische voorbereiding voor haar rekening.
De begeleiding  bestond uit   vrijwilligers uit Bakkeveen van Stichting Andrássy en  Hongaarse vrijwilligers van Stichting KUL.

Verslag van de reis

4-7  We vertrekken heel vroeg vanuit  Bakkeveen in een gehuurd busje. We hebben voor alle thuisjongeren  die meedoen, slaapzakken, slaapmatjes, en andere kampeerspullen bij ons en reizen via Wilbertoord (Noord-Brabant)  waar we bij automobiel bedrijf Selten om 8.30 uur  een gift voor het fietskamp  in ontvangst nemen.

 

We rijden om de beurten  en  voor een overnachting stoppen we in Riet im Kreis  in Oostenrijk. 

 

5/7  Zondag. Aankomst in het Balaton dorp  Zanka om 14.30  uur. Buitentemperatuur is tussen de 35 en 40 graden.  De 25 tehuisjongeren en het Hongaarse vrijwilligersteam.  We koelen af in het lauwe Balaton meer en eten een maaltijdsoep met brood.

 De fietsgroepen worden ingedeeld en een kennismakingsspel volgt.

 

6/7 Maandag. Na het ontbijt worden de verkeerregels door genomen. Een paar Hongaarse vrijwilligers zijn de hele nacht bezig geweest om  de door de jongeren meegebrachte fietsen te repareren. In vier groepen gingen we op weg naar Keszthely een plaats  55 km verderop.  Halverwege pauzeren we in Szigliget waar we zwemmen en brood eten.  Het eerste deel van de tocht 25 km  ging door het heuvelachtige binnenland er waren in dit deel veel fietsen met kapotte banden, kettingen eraf etc.  Voor de jongeren was het wennen aan fietsen in groepjes, iedereen wilde voorop. Het was ook nog eens echt heet code rood 35-40 graden. Vanuit Szigliget namen we het Balaton fietspad, met deze fietsen  en de hitte waren de heuvels te zwaar. Bij aankomst in Keszthely  op een camping een tentenkamp gebouwd weer een heerlijke maaltijdsoep met brood en toen bekaf naar bed. We hadden bewondering voor de jongeren waarmee we op stap waren. Ze deden erg hun best. De leeftijd varieerden van 11 tot  19 jaar.  Fietsen was geen dagelijkse kost voor ze. We hoorden ze niet klagen.

7/7 dinsdag van Keszthely naar Balatonszemes  55 km!  Onderweg perziken gegeten en tijdens  de middagpauze in Fonyód heerlijk gezwommen in het Balaton meer. We volgden de Baltonkörut en kwamen op het einde van de dag aan op een verwaarloosde boerencamping.  De deelnemers aten zich vol aan onrijpe appels, abrikozen die ze zo van de boom plukten. De etenstijden  werden bepaald door de aankomst van de laatste fietsploeg. Deze dag zaten we was om 20.00 onder de bomen te eten.

8/7  woensdag rustdag.  Overdag waren er voor de tehuisjongeren lessen  over verslaving en hoe je daar mee om kunt gaan. Tussen door  werd er uitgebreid gezwommen en op het einde van de middag werden we verrast door noodweer. Onder een dak bij de boerderij gingen we met klei aan de slag. De jongeren maken een verbeelding van de ervaringen tijdens het fietskamp. Er komen mooie kunstwerken op tafel.  De jongeren sliepen in kleine houten hutjes. De oude boerderij camping was een heel bijzonder plekje.

8/8  donderdag. Een lange fietsdag  van rond de 75 km. De afstand was afhankelijk van de omzwervingen, soms miste we wel eens een routeaanduiding. We fietsten van Balatonszemes naar Balaton Almádi. De laatste ploeg kwam tegen 21.00 uur. De sfeer was prima. De tenten stonden al en we aten weer  dikke soep met lekker brood. De volgauto had het vandaag druk om de meest vermoeide kinderen op te pikken, maar uiteindelijk hebben alle jongeren de tocht zelf uitgereden. We sliepen hier op een ANWB camping. We zijn daar wel geschrokken van de intolerantie van de camping gangers naar de Roma jongeren.  We hebben hier de verjaardag van Judit ( Hongaarse leidster van het fietskamp) gevierd met heerlijke taart voor iedereen. We zongen als Nederlanders om 23.15  uur nog een “ lang zal ze leven voor haar “, wat de volgende dag  veel problemen opleverde. Opeens deugden de Roma jongeren niet meer en mogen we er niet meer komen.

 

9/8 vrijdag laatste fietsdag. Van Balaton Almádi naar Zanka. 45 km. De middag pauze hadden we op het schiereiland Tihany.  Zonder ernstige ongelukken  hebben we in 4 dagen  223 km gefietst, wel hebben enkele fietsen hebben het onderweg opgegeven. De jongeren hielden stug vol. Bij aankomst nog even zwemmen en s-avonds het kamp afgesloten rond een kampvuurtje. Iedereen kreeg persoonlijk een certificaat en medaille uitgereikt voor het volbrengen van de tocht. We sliepen die avond weer op het terrein van een echt “oostblok vakantieoord” , een terrein met  eindeloze flatgebouwen  met 10 persoons slaapzalen.

De taken voor de vrijwilligers  waren duidelijk verdeeld. Afgelopen week  was Eva ( 65 jaar ) onze kokkin. Ze zorgde voor het eten. Een pansgerechten in een enorme ketel op een buta vuurtje.  We aten stapels witbrood met nutella, boter, oliehoornsaus, jam en plakken worst. De jongeren waren dol op boterhammen met reuzel, rauwe ui en zout.

Miente Pera fietste voor alle troepen uit, hij was de route planner. Jozsef Varga  (Hongaarse vrijwilliger) was de fietsenmaker en  hekkensluiter,  Jozsef Moravszki bestuurde de bezemwagen, zodat alle kinderen met onherstelbare fietsenpech toch op het fietskamp aankwamen.

Corné  was de boodschappenjongen die ook  de kokkin met haar eetpannen  van plek naar plek vervoerde. In iedere fietsgroep fietste  een Nederlandse en een Hongaarse vrijwilliger. Tijdens zo’n tocht  krijg je een echte band met je ploeg en al konden we de jongeren nauwelijks verstaan ook zonder woorden kun je veel aan elkaar vertellen.  We zijn trots op deze jongeren, wanneer ze de kansen en de waardering krijgen zijn ze tot veel in staat en is zijn er ook voor hen mogelijkheden om slagen in de maatschappij.

10/8  We breken het kamp op en nemen afscheid van iedereen.  Misschien zien er elkaar volgende jaar weer. We gaan skypen met het Hongaarse team. Weer een stap verder in de samenwerking en besluiten een klein fotoboekje te maken voor de jongeren.

11/8  Weer terug in op Nederlands bodem. 

Annemarie


2014   Activiteiten


Bakkeveen, Oktober 2014

Beste donateurs en vrienden van Stichting Andrassy,

In deze nieuwsbrief vind u een verslag van het zomerkamp dat Stichting Andrássy uit Bakkeveen afgelopen zomer met haar Hongaarse zuster Stichting KUL georganiseerd heeft voor Hongaarse tehuisjongen. Dit kamp, een fietsreparatiekamp, heeft plaatsgevonden van 22 tot en met 28 juni 2014 en er hebben 27 jongeren en 12 vrijwilligers aan deelgenomen.

VERSLAG

Op zaterdag 21 juni vertrekken we vanuit Bakkeveen met een bestelbusje vol met 2e hands kleding, waaronder veel voetbalkleding van een voetbalclub uit Drachten, en een vrachtwagen met 49 oude fietsen naar Kesthely, Hongarije, voor een fietsreparatiekamp met tehuisjongeren. Veel dank aan u als donateur; uw geld, oude fiets(en) en/of ingebracht gereedschap waren de basis voor een succesvol educatief zomerkamp.

Het is een jubileum jaar: al 10 jaar ondersteunt Stichting Andrassy uit Bakkeveen de Hongaarse vrijwilligers organisatie ”KUL” (spreek uit koel) met het organiseren van educatieve weekenden en zomerkampen. Op zondagochtend komen we in Kesthely aan, een plaats aan de zuidpunt van het Balatonmeer. Met hulp van de Hongaarse vrijwilligers (jonge, enthousiaste mensen) worden alle fietsen uitgeladen. We slapen in een groot, oud vakantie huis, vijf minuten lopen van het Balaton meer.

Later op de dag komen er 27 jongeren (23 jongens en 4 meisjes) aan. Ze komen allen uit tehuizen uit Oost-Hongarije en hebben de leeftijd tussen de 14 en 19 jaar. Ze vinden het best spannend; (voor de eerste keer) ver reizen met de trein en niet precies weten wat er deze week te gebeuren staat.

Elke ochtend is er om 7.30 uur staf-overleg. De vrijwilligers komen bij elkaar en de dag wordt doorgenomen. Om 8.00 uur is het ontbijt en alle jongeren zitten altijd keurig aan tafel. Na het ontbijt zijn er gespreksgroepen over allerlei thema’s en vanaf 11.00 uur wordt er in groepjes aan de fietsen gesleuteld. Miente Pera heeft zijn handen vol aan de begeleiding van de kinderen. Hij doet het geweldig en de jongeren zijn blij met hem. Hij is rustig en heeft kennis van zaken. Er wordt flink gesleuteld om van de verschillende fietsen weer één mooie fiets te maken.

We gaan ook met de jongeren naar het Balaton meer, ongeveer vijf minuten lopen van het kamphuis. Niemand blijkt te kunnen zwemmen. Eigenlijk willen ze dat graag leren en verschillende jongeren proberen de Nederlanders na te doen. Op dinsdag komt de politie uitleg geven over het gebruik van de fiets in het verkeer. Ongeveer 90 procent van de jongeren was daarvoor al op een andere manier in aanraking gekomen met de politie. Ze waren daarom even bang toen de mannen in uniform binnen kwamen. Deze keer was de politie hun vriend en voor een aantal jongeren was dat een aparte gewaarwording

Op woensdag zijn er al veel fietsen klaar. We maken met een groepje jongeren een eerste tocht door de stad. Erg leuk en spannend. Ze zwalken behoorlijk en kennen de verkeersregels nauwelijks. Het is echt oefenen met het verkeer. Niemand van de jongeren heeft een eigen fiets bij zijn of haar tehuis. Een van de jongens kon nog niet fietsen. Hij heeft elke dag fanatiek getraind zodat hij op donderdag mee zou kunnen met geplande fietstocht.

Woensdag is ook de lootjesdag voor de fietsen. Dit hield in dat de jongeren om de beurt een lootjetrokken waar een naam op geschreven stond. Degene die getrokken werd mocht voor zichzelf een gerepareerde een fiets uitzoeken met hulp van Miente en Johan. Er waren veel verschillende soorten fietsen: mountainbikes, damesfietsen, herenfietsen, redelijk oude, mooi gekleurde etc. Elke jongere is op de foto gegaan met zijn of haar fiets. De fiets blijft eigendom van de stichting Kul, dat wil zeggen dat de kinderen de fiets in bruikleen hebben. De leiding van het tehuis heeft daarover een brief ontvangen. Veel jongeren zijn namelijk bang dat als zij de fiets in bezit zouden krijgen de leiding deze fiets van ze zal afnemen.

Op donderdag maken we een fietstocht langs het Balatonmeer naar Szigliget. We fietsen in groepjes van 5 jongeren met 2 begeleiders. Het is prachtig weer en genieten voor iedereen. Iedereen heeft een wit voetbalbroekje en voetbalshirt aan, gesponsord door de Drachtster Boys. Hier zijn de jongeren reuze blij mee. Sommige fietsen zelfs de 40 km met de tevens gesponsorde beenbeschermers. Dit is een grappig gezicht. Onderweg in de pauzes worden er potjes voetbal gespeeld.

Op vrijdag worden alle fietsen in de vrachtauto geladen en gaan de fietsen op weg naar de kindertehuizen in Oost Hongarije. Dit is een flinke onderneming aangezien de jongeren uit verschillende tehuizen komen. Op zaterdag gaan de jongeren weer huiswaarts, een klein deel van hen gaat met busjes en de rest gaat met de trein.

Ze hebben een heerlijke week achter de rug. In de evaluatie kwam naar voren dat ze heel blij waren met hoe de Nederlanders en de vrijwilligers met hun in contact stonden. Ze zijn namelijk gewend dat ze normaliter genegeerd worden. Daarom is de collectieve wens ook om volgend jaar weer met elkaar te fietsen, te leren zwemmen en om een beetje Engels te leren.

Kortom, wij hebben iets om voor volgend jaar weer voor te gaan.